Blog

Obrázok ku článku Jahodová sezóna je tu! Ako z nej dostať čo najviac?

Jahodová sezóna je tu! Ako z nej dostať čo najviac?

Každý rok sa na ňu tešíte a potom je preč skôr, než si to stihnete všimnúť... Sezóna tuzemských jahôd pomaly začína. Ako si užiť tieto sladučké plody čo najdlhšie? Kľúčom je efektívne skladovanie. Najšetrnejším spôsobom, ako skladovať jahody je použitie vákuových nádob. Najrýchlejšie totiž tieto sladučké plody hnijú vo vlhkom a teplom prostredí.

10.06.2024

Danka Kladivová

Obrázok ku článku Skladovanie zemiakového šalátu a ďalších vianočných dobrôt má svoje pravidlá

Skladovanie zemiakového šalátu a ďalších vianočných dobrôt má svoje pravidlá

Do najkrajších sviatkov roka zostáva posledných pár dní. Ak si nedokážete predstaviť Štedrý večer bez vašej obľúbenej polievky, zemiakového šalátu a ryby, asi budete riešiť, ako prípadné zbytky skladovať tak, aby vám po následnej konzumácii nepremenili žalúdok a črevá na vojnové pole. Skladovanie zemiakového šalátu, rýb, obaľovaných rezňov alebo napríklad koláčov má svoje pravidlá. Poznáte ich všetky?

12.12.2023

Kateřina Špilárová

Obrázok ku článku Pestrá strava aj bez lepku: Naplánujte si jedálny lístok a majte vždy dostatok zásob

Pestrá strava aj bez lepku: Naplánujte si jedálny lístok a majte vždy dostatok zásob

Celiakia a intolerancia lepku sú chronické ochorenia, ktoré si vyžadujú osobitnú pozornosť v stravovaní a stravovacích návykoch. Ak sa vás táto diagnóza týka, nemusíte vešať hlavu. Všetko, čo musíte urobiť, je naučiť sa niekoľko základných pravidiel a princípov a časom uvidíte, že vaša strava je rovnako pestrá ako predtým. Zdravý životný štýl a starostlivý výber potravín sú kľúčové.

10.11.2023

Danka Kladivová

Obrázok ku článku Vákuovanie potravín- 5 výhod, ktoré vám uľahčia život

Vákuovanie potravín- 5 výhod, ktoré vám uľahčia život

Vákuovanie potravín sa stáva čoraz viac skloňovanou témou. Dôvodom nie je len rýchly životný štýl, ale aj aktuálne obmedzenia, ktoré nás nútia prehodnotiť nielen spôsob akým pristupujeme k potravinám, ale tiež hľadať spôsoby ako si veci uľahčiť. Preto sme pre vás spísali pár výhod, ktoré vám môžu pomôcť zefektívniť vaše stravovanie:

18.07.2023

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Ročne vyhodíme 1,3 bilióny ton potravín. Ako skoncovať s plytvaním?

Ročne vyhodíme 1,3 bilióny ton potravín. Ako skoncovať s plytvaním?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko jedla vlastne vyhodíte? A je úplne jedno, či ste to prehnali s nákupom alebo prípravou nedeľného obeda. Každý rok skončí v kontajneroch tretina všetkého jedla, ktoré by mohlo nasýtiť až tri miliardy ľudí. Ako teda obmedziť plytvanie? Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad.

08.07.2023

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Vákuovanie pre začiatočníkov: čo robí vákuum s potravinami?

Vákuovanie pre začiatočníkov: čo robí vákuum s potravinami?

Všetci, ktorí sa aspoň okrajovo zaujímajú o problematiku plytvania potravín a hľadajú jednoduché možnosti, ako ušetriť by mali pri tomto článku zbystriť pozornosť. Dnes sa budeme venovať „problematike“ vákua, vďaka ktorému je možné predĺžiť životnosť potravín až štvornásobne. A možno už aj tušíte, ako. Áno! Jednoduchým odsatím vzduchu...

13.03.2023

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Sezóna medvedieho cesnaku - ako z nej vyťažiť maximum

Sezóna medvedieho cesnaku - ako z nej vyťažiť maximum

Strava, ktorú prijímame značne ovplyvňuje naše zdravie. Telo je potrebné správne vyživiť, aby mohlo dobre fungovať. O tom, aký je dôležitý príjem živín a vitamínov, počúvame od detstva. Zároveň vieme, že kvalita ovocia, zeleniny a ďalších potravín, ktoré často prejdú tisícky kilometrov, kým sa dostanú do našej kuchyne nebude ideálna. Záhradku (a čas) tiež nemáme všetci, aby sme si dopestovali čo potrebujeme. Môžeme sa obrátiť na lokálnych výrobcov alebo na matku prírodu, ktorá pre nás sezónne má zdravé prekvapenia. Jedným z nich je medvedí cesnak.

08.04.2022

Jaroslav Knirsch

Obrázok ku článku Čo je to vákuum a prečo ho používame pri skladovaní potravín?

Čo je to vákuum a prečo ho používame pri skladovaní potravín?

Videli ste u kamarátky ako odsáva vzduch z dózy, predtým ako odloží syr alebo šunku do chladničky? Nie ste si celkom istý, o čom takéto skladovanie potravín je? Aké má výhody a prečo má zmysel do toho investovať čas aj peniaze? Potom čítajte ďalej. Dovoľte nám predstaviť vám základné výhody a účel vákuového skladovania potravín.

04.04.2022

Danka Kladivová

Obrázok ku článku Ako správne používať vákuové boxy STATUS

Ako správne používať vákuové boxy STATUS

Uvoľní vákuová nádoba vákuum za pár dní? Neviete koľko vzduchu odsať pri používaní ručnej pumpy? Poradíme Vám ako používať vákuové nádoby, aby ste z nich maximalizovali svoj úžitok. Máme riešenie na všetky problémy, ktoré vás pri používaní vákuových boxov môžu stretnúť. Prečítajte si tipy nižšie a vychutnajte si kvalitné jedlo a organizovanú kuchyňu.

17.03.2022

Danka Kladivová

Obrázok ku článku Predstavenie slovinskej značky STATUS

Predstavenie slovinskej značky STATUS

Produkty značky STATUS majú svoj pôvod v Slovinsku, kde sídli malá rodinná firma Status d.o.o. v mestečku Metlika. Jej história sa začala písať v roku 1995, keď bola založená s cieľom priniesť na trh kvalitné kuchynské náčinie, ktoré budú dostupné pre všetkých. V súčasnosti nájdete produkty značky STATUS vo viac ako 40 krajinách po celom svete – od USA cez Európu až po Austráliu a Nový Zéland.

09.02.2022

Danka Kladivová

Obrázok ku článku Unboxing Status vakuovací set HV500

Unboxing Status vakuovací set HV500

S vákuovo zabalenými potravinami sa stretávam v supermarketoch pri každom nákupe. Bolo mi jasné, že vákuové balenie predlžuje životnosť potravín, ale pravdupovediac som sa vôbec nezamýšľala nad možnosťou vákuového uskladňovania potravín v domácnosti. Až som spoznala značku Status a zistila som aké jednoduché a finančne dostupné môže byť vákuovanie u mňa doma.

08.02.2022

Radka Mazáková

Obrázok ku článku Poklady z mojej kuchyne – Starter set Status

Poklady z mojej kuchyne – Starter set Status

Počuli ste už o vákuovaní? Poznáte alebo aspoň tušíte aké sú výhody vákuovania? Radi by ste predĺžili čerstvosť vašich potravín a trápi Vás, že napriek enormnej snahe stále musíte nejaké potraviny vyhodiť? Sama som v tom bola stratená, ako si vybrať, čo budem najviac vákuovať a kopa ďalších otázok.

28.11.2021

Radka Mazáková

Obrázok ku článku Vákuovanie pre začiatočníkov: Vákuovanie rýchlych jedál vs. dlhodobé skladovanie

Vákuovanie pre začiatočníkov: Vákuovanie rýchlych jedál vs. dlhodobé skladovanie

V predchádzajúcom článku zo série „Vákuovanie pre začiatočníkov“ sme si vysvetlili, ako pôsobí vákuum na potraviny a ako nám pomáha znižovať plytvanie (nielen) v domácnostiach. Takto vedomostne „podkutí“ sa môžeme posunúť o level vyššie a pozrieť sa na to, akú metódu vákuovania by sme mali vyskúšať ako prvú, kedy by sme mali zvoliť boxy a kedy fólie, prípadne čo robiť, ak potrebujeme zavákuovať zdanlivo nezávakuovateľnú potravinu.

27.03.2021

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Vákuovanie pre začiatočníkov: osvojte si spôsoby, ako neplytvať potravinami

Vákuovanie pre začiatočníkov: osvojte si spôsoby, ako neplytvať potravinami

Ročne sa na svete vyhodí 1,3 miliardy ton potravín, ktoré by niekde inde mohli zachrániť životy. Kvôli tomuto číslu vyhadzujeme von oknom nemalé sumy peňazí, drancujeme prírodné zdroje potrebné na výrobu potravín, plytváme vynaloženou energiou a prácou iných ľudí. Objemy vyhodených potravín však máme vo svojich rukách a je v našich silách ich zredukovať. Stačí, ak budeme lepšie plánovať, skladovať, budeme sa o problematiku zaujímať a budeme ju chcieť riešiť. Každý z nás môže podniknúť kroky k zníženiu množstva vyhodených potravín. Dnes vám prinášame pár tipov, ako na to...

06.03.2021

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku „Nárazové“ nákupy potravín dokážu ušetriť čas aj peniaze

„Nárazové“ nákupy potravín dokážu ušetriť čas aj peniaze

Dnešná doba nás núti viac premýšľať nad tým, čo vlastne potrebujeme a bez čoho sa prekvapivo zaobídeme dlhšiu dobu. Jednou z vecí, bez ktorej by sme však neprežili je potrava. Do obchodov nás preto najčastejšie vyženie hlad. Často však nakupujeme v nevhodnej chvíli (keď sme hladní) alebo impulzívne (necháme sa zlákať akciami, novinkami a „výhodnými“ baleniami). Ako to teda urobiť, aby sme nepodliehali „nákupnej horúčke“, zostali nohami pevne na zemi a ušetrili čas aj peniaze? Čítajte ďalej.

20.02.2021

Veronika Zvadova