13.04.2022
Sezóna medvedieho cesnaku je už v plnom prúde. V minulom článku sme si povedali prečo by sme tento prírodný liek nemali nechať bez povšimnutia, kde ho nájdeme a tiež ako skladovať medvedí cesnak. Dnes Vám ponúkame zopár veľmi rýchlych a jednoduchých receptov, na prípravu ktorých nepotrebujete žiadne veľké kuchárske umenie ani stráviť hodiny v kuchyni. Ale aj napriek tomu získate výnimočne chutné (a zdravé) pokrmy.
Na prípravu domáceho pesta môžete použiť ingrediencie v ľubovoľnom pomere podľa svojej chuti. Všetky prísady zmixujte tyčovým mixérom. Pesto môžete použiť čerstvé alebo ho nalievam do sklenených fľašiek, kde ho pomaly zalejem olejom, tak aby vznikla súvislá vrstva, ktorá chráni pesto pred vzduchom a odložíte do chladničky. Takto Vám vydrží rok a navyše je to aj pekný a chutný darček.
Aj v tomto prípade ingrediencie zmixujte podľa svojej chuti. Pre výraznejšiu chuť použite viac cesnaku. Lučinu pridajte len malé množstvo na záver.
Droždie, trošku vlažného mlieka, cukor a polohrubú múku použijeme na prípravu kvásku. Preosiatú hladkú múku a olej zmiešame s vykysnutým kváskom a pridáme soľ. Vypracované hladké cesto necháme kysnúť na teplom mieste. Medzitým si zmäknuté maslo zmiešame so surovými žĺtkami, soľou a medvedím cesnakom. Cesto po vykysnutí rozdeľte na 2-3 časti a rozvaľkajte na tvar obdĺžnika. Po rozvaľkaní naplňte pripravenou cesnakovou zmesou a stočte do rolády. Roládu pokrájajte na 5cm široké pásiky a vkladajte ako osie hniezda na pekáč. Vrch potrite pestom z medvedieho cesnaku. Pečte na 200°C cca 30 minút.
Dobrú chuť!
Súvisiace produkty