Zemiakový šalát: majonéza je zradná, cibuľa ešte viac...Mnoho z nás sa domnieva, že najväčším problémom je, z hľadiska trvanlivosti zemiakového šalátu, majonéza. To však nie je tak celkom pravda. Ak použijete tú priemyselne vyrobenú, ktorá musí zo zákona prejsť pasterizáciou, ktorá zlikviduje všetky zárodky mikroorganizmov, nemusíte sa o trvanlivosť šalátu obávať. Väčšina majonéz navyše obsahuje rôzne konzervanty zabraňujúce rýchlemu pokazeniu.
Trochu prekvapujúcim problémom je, paradoxne, cibuľa, resp. šťava, ktorá z nej pri krájaní vyteká. Preto je dobré cibuľu spariť horúcou vodou a následne ju opláchnuť v studenej. Ak potrebujete, aby vám šalát vydržal čo najdlhšie, cibuľu úplne vynechajte. Šalát vždy pripravujte v čistom a hygienicky nezávadnom prostredí a vyhnite sa častej chybe v podobe ochutnávania šalátu lyžicou, ktorú do neho následne znova vrátite.
Hotový šalát je potrebné uchovávať vnútri chladničky v čistých boxoch alebo škatuliach, do ktorých sa, v ideálnom prípade, nedostane prebytočný vzduch. K tomu vám skvele poslúžia praktické vákuovacie dózy a boxy značky Status, vďaka ktorým predĺžite trvanlivosť šalátu o niekoľko dní. Kým bežná lehota na skladovanie šalátu je 3 - 4 dni, vďaka vákuovacím dózam si môžete na šaláte pochutnávať o poznanie dlhšie.
Kapra a cukrovinky môžete pokojne zamraziťAk ste si tento rok priniesli z obchodu alebo výlovu rybníka poriadne macatého šupináča a už teraz viete, že ho počas Vianoc nezvládnete celého spracovať, oddeľte si len niekoľko porcií a zostávajúce zamrazte. Opäť použite vákuovacie boxy Status, vďaka ktorým zostane kapor aj po rozmrazení chutný a čerstvý. Akonáhle z dózy alebo boxu odsajete prebytočný vzduch, kapor vám v mrazničke vydrží pokojne aj niekoľko mesiacov.
To isté platí aj pre niektoré druhy pečiva. Bez obáv môžete zamraziť pečivo bez náplne, ktoré vložíte do vákuovacieho boxu. V mrazničke tak vydrží pokojne aj pol roka. To všetko, samozrejme, bez toho, aby sa k nemu dostali ďalšie pachy alebo vlhkosť, ktorá by mu rozhodne neprospeli.
Pamätajte ale na to, že existujú aj druhy a potraviny, ktorým mrazenie neprospieva. Ide predovšetkým o cukrovinky s vysokým podielom tuku alebo čokolády, ktoré by mohli počas mrazenia zožltnúť. Do mrazničky nedávajte ani vyššie spomínaný zemiakový šalát alebo iné pokrmy s majonézou.