„Suché“ cukrovinky musia zmäknúťMedzi typické „suché“ druhy cukroviniek patrí linecké pečivo alebo perníčky, ktoré potrebujú čas na to, aby zmäkli. Preto ich ukladajte do papierových krabičiek alebo prepraviek vystlaných obrúskom, kde budú mať čas zmäknúť. Ak by sa vám predsa len pár dní pred Štedrým dňom zdalo, že nie sú dostatočne mäkké, vložte k nim prekrojené jablko alebo kúsok čerstvého chleba. Vďaka tomuto triku prepustíte k pečivu vlhkosť a to následne rýchlejšie zmäkne. Nezabudnite jablko alebo chlieb vymeniť cca každý druhý deň.
Náš tip: ak pečiete sušienky alebo perníky, po zmäknutí ich presuňte do špeciálnej dózy alebo krabičky, kde sa k nim nedostanú nepríjemné pachy, ktoré by mohli pokaziť zážitok z konzumácie vianočných pochúťok.
Krémové pečivo, kokosky a pusinky si s vlhkom nerozumejú
Okrem „suchého“ pečiva však mnohí z nás pripravujú aj také, ktoré sa plnia rôznymi druhmi krémov, marmelád alebo poliev. Typickým príkladom sú kokosky, snehové pusinky a krémové alebo nepečené cukrovinky, ktorým pre zmenu vlhkosť nerobí dobre.
A tu sa k slovu dostávajú praktickí pomocníci, s ktorými vám vianočné dobroty vydržia chutné a čerstvé nielen do Vianoc, ale pokojne až do nového roka. Reč je, samozrejme, o vákuovacích boxoch a dózach Status, v ktorých s pomocou manuálnej alebo elektrickej pumpy vytvoríte vákuum, vďaka ktorému sa k pečivu nedostane vlhkosť, ani pach z chladničky či špajze.
Mali by ste vedieť: ak pečiete bezlepkové pečivo, myslite na to, že musí byť uskladnené oddelene od klasického pečiva. To isté platí aj pre krájacie dosky, vykrajovacie formičky alebo valčeky, ktoré je potrebné pred použitím dôkladne očistiť. Aj stopové množstva lepku totiž môže celiatikom vadiť.
Čokoládové cukrovinky nevystavujte mrazuAk ste napiekli viac cukroviniek ako dokážete počas Vianoc skonzumovať, možno vás prekvapí, že niektoré druhy môžete bez obáv zamraziť. Opäť môžete použiť vákuovacie boxy alebo dózy Status. Jednoducho vytvorte v dóze vákuum a takto uskladnené cukrovinky vložte do mrazničky. Druhy pečiva s čokoládovou polevou sú však špecifickou záležitosťou. Tým totiž mráz neprospieva a poleva by mohla popraskať. Problémom môžu byť aj príliš hrubé kúsky cukroviniek, ktoré majú, pri dlhšom mrazení, tendenciu zožltnúť. Zmrazené kúsky môžete vytiahnuť napríklad na jar a pripomenúť si tak čarovnú vianočnú atmosféru.