Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Blog

Obrázok ku článku „Nárazové“ nákupy potravín dokážu ušetriť čas aj peniaze

„Nárazové“ nákupy potravín dokážu ušetriť čas aj peniaze

Dnešná doba nás núti viac premýšľať nad tým, čo vlastne potrebujeme a bez čoho sa prekvapivo zaobídeme dlhšiu dobu. Jednou z vecí, bez ktorej by sme však neprežili je potrava. Do obchodov nás preto najčastejšie vyženie hlad. Často však nakupujeme v nevhodnej chvíli (keď sme hladní) alebo impulzívne (necháme sa zlákať akciami, novinkami a „výhodnými“ baleniami). Ako to teda urobiť, aby sme nepodliehali „nákupnej horúčke“, zostali nohami pevne na zemi a ušetrili čas aj peniaze? Čítajte ďalej.

20.02.2021

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Skladovanie vianočných cukroviniek: suché potrebuje „dýchať“ a čokoláda neznesie mráz

Skladovanie vianočných cukroviniek: suché potrebuje „dýchať“ a čokoláda neznesie mráz

Do najkrajších sviatkov v roku zostáva posledných pár dní. A pretože si viacerí z nás nedokážu predstaviť Vianoce bez voňavých cukroviniek, mnoho domácností zapĺňajú v týchto dňoch vône lineckého pečiva, vanilkových rožkov, perníčkov a ďalších dobrôt. Viete však, ako uchovať cukrovinky čerstvé a chutné až do konca roka? Máme pre vás niekoľko praktických tipov.

15.12.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Skladovanie zemiakového šalátu a ďalších vianočných dobrôt má svoje pravidlá

Skladovanie zemiakového šalátu a ďalších vianočných dobrôt má svoje pravidlá

Do najkrajších sviatkov roka zostáva posledných pár dní. Ak si nedokážete predstaviť Štedrý večer bez vašej obľúbenej polievky, zemiakového šalátu a ryby, asi budete riešiť, ako prípadné zbytky skladovať tak, aby vám po následnej konzumácii nepremenili žalúdok a črevá na vojnové pole. Skladovanie zemiakového šalátu, rýb, obaľovaných rezňov alebo napríklad koláčov má svoje pravidlá. Poznáte ich všetky?

12.12.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Vákuovanie kávy: Jednoduchý spôsob, ako udržať kávu dlhšie čerstvú a voňavú

Vákuovanie kávy: Jednoduchý spôsob, ako udržať kávu dlhšie čerstvú a voňavú

Ak patríte medzi milovníkov voňavej kávy, pravdepodobne si nedokážete predstaviť nový deň bez plnej šálky tejto blahodarnej tekutiny. Ako dostať z kávy to najlepšie a čo robiť, ak si kúpite väčšiu zásobu vášho obľúbeného kávového favorita? Poradíme vám ako ju správne skladovať a pridáme aj tipy, vďaka ktorým si kávu naozaj vychutnáte.

21.11.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Toto je 5 potravín, ktoré sa vám najrýchlejšie pokazia + tipy, ako tomu predchádzať

Toto je 5 potravín, ktoré sa vám najrýchlejšie pokazia + tipy, ako tomu predchádzať

Zhruba tretina celého môjho nakúpeného jedla končí v odpadkovom koši. Len v Česku vyhodíme každý rok cca 200 ton jedla. A lepšie na tom nie sú ani naši slovenskí susedia. Tí podľa štatistík vyhodia 111 ton, čo je menej než v Česku, no aj tak ich toto číslo posunulo na ôsmu priečku najväčších plytvačov v EÚ. Jak však túto nemilú štatistiku zmeniť? Základom je zistiť, ktoré potraviny sa pokazia najrýchlejšie a čo urobiť preto, aby k tomu nedochádzalo.

09.11.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Skladujte potraviny rozumne a ušetrite!

Skladujte potraviny rozumne a ušetrite!

Napriek tomu, že je naša planéta schopná (a ochotná) nasýtiť všetkých svojich obyvateľov, každý rok sa na celej planéte s hladom stretávajú stovky miliónov ľudí. Podvýživa navyše spôsobuje takmer polovicu úmrtí detí mladších ako päť rokov, čo predstavuje 3,1 milióna detí ročne.

24.10.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Pripravte si jedlo na celý týždeň dopredu! S vákuovacími boxami je to hračka

Pripravte si jedlo na celý týždeň dopredu! S vákuovacími boxami je to hračka

Vákuovanie potravín predstavuje jeden z najefektívnejších spôsobov ich skladovania. Potraviny uložené vo vákuovacích boxoch a dózach totiž vydržia až päťkrát dlhšie ako potraviny, ktoré uložíte do chladničky len tak. Navyše máte neustály prehľad o trvanlivosti (a napokon aj zásobách potravín), takže obmedzíte ich plytvanie, s čím neodmysliteľne súvisí aj finančná úspora. Navyše si môžete pripraviť jedlo aj na niekoľko dní dopredu.

10.10.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Najčastejšie otázky o skladovaní potravín- nájdite svoju odpoveď

Najčastejšie otázky o skladovaní potravín- nájdite svoju odpoveď

1. Je možné predĺžiť životnosť potravín vhodným skladovaním?
Samozrejme. Možností, ako predĺžiť životnosť potravín je hneď niekoľko. Od klasických zásad ukladania potravín na špecifických miestach v chladničke (potraviny vyžadujúce chladnejšie podmienky by sa mali skladovať v spodných priestoroch chladničky, nakoľko je tam najchladnejšie), vhodnou kombináciou uskladnenia (napr. chlieb môžeme skladovať spolu s prekrojeným jablkom či zemiakom- tak ostane dlhšie čerstvý), využitím mrazničky či voľbou vhodných skladovacích boxov a rôznymi vákuovacími metódami.

29.08.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Najčastejšie otázky o vákuovaní potravín- nájdite svoju odpoveď

Najčastejšie otázky o vákuovaní potravín- nájdite svoju odpoveď

Aké vákuovacie metódy existujú?
Najčastejšie využívanými metódami je vákuovanie do fólií, vákuovacích boxov a vákuovacieho džbánu.
Vákuovanie do fólií je veľmi efektívny, jednoduchý a rýchly proces konzervovania potravín. Funguje na princípe odsatia vzduchu z vákuovej fólie naplnenej potravinami a následným zaletovaním spoja. Na tento proces vákuovania sa vyuužívajú tzv. vákuovacie sety pozostávajúce z vákuovačky/letovačky a vákuovacej fólie.  
Vákuovanie potravín pomocou vákuovacích boxov predstavuje rýchly spôsob uskladnenia nielen pevných, ale aj tekutých jedál. Tento spôsob vákuovania sa nezaobíde bez elektrickej alebo mechanickej vákuovacej pumpy, ktorou je potrebné odsať všetok vzduch z vákuovacieho boxu.
Vákuovací džbán je jedným z moderných spôsobov predĺženia životnosti nápojov z čerstvého ovocia či zeleniny. Funguje na rovnakom princípe ako vákuovacie boxy, preto je potrebné zaobstarať si k nemu taktiež vákuovaciu pumpu.

19.08.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Kupované vs. doma sušené ovocie: toto sú základné rozdiely

Kupované vs. doma sušené ovocie: toto sú základné rozdiely

Sušenie potravín patrí medzi jednu z najstarších a najzdravších metód ich uchovávania. Prvé zmienky o tejto metóde sú staré viac ako 3 500 rokov. Benefity sušenia potravín sú navyše veľmi zaujímavé. Nielenže si pokrm uchová svoju chuť, vôňu a farbu po dlhú dobu, ale zostanú v ňom aj všetky dôležité živiny v podobe vitamínov a minerálov.

15.08.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Ako sa predĺži životnosť potravín po vákuovaní? Pozrite si náš prehľad

Ako sa predĺži životnosť potravín po vákuovaní? Pozrite si náš prehľad

Vákuovanie je dnes považované za jeden z najmodernejších spôsobov predlžovania životnosti potravín. Tento spôsob využívajú nielen mladí ľudia či rodiny, ale aj ľudia v pokročilom veku. Dôvodom je zníženie plytvania potravinami, efektívne plánovanie jedálnička, zlepšenie stravovacích návykov a taktiež šetrenie nákladov.

01.08.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Vákuovanie potravín- 5 výhod, ktoré vám uľahčia život

Vákuovanie potravín- 5 výhod, ktoré vám uľahčia život

Vákuovanie potravín sa stáva čoraz viac skloňovanou témou. Dôvodom nie je len rýchly životný štýl, ale aj aktuálne obmedzenia, ktoré nás nútia prehodnotiť nielen spôsob akým pristupujeme k potravinám, ale tiež hľadať spôsoby ako si veci uľahčiť. Preto sme pre vás spísali pár výhod, ktoré vám môžu pomôcť zefektívniť vaše stravovanie:

18.07.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Tipy na grilovanie: vyťažte z neho maximum!

Tipy na grilovanie: vyťažte z neho maximum!

Grilovacia sezóna je v plnom prúde a vy sa neviete dočkať, kedy znova „prevetráte“ svoj obľúbený gril a predvediete svoje kulinárske umenie? Či už grilujete klasické mäsko, zeleninu, pripravujete kreatívne špízy či chutné ryby, je tu pár vecí, ktoré by ste ako správny gurmán mali vedieť. Veríme, že vás tieto rady posunú v grilovaní o niekoľko levelov vyššie. Poďme na to!

11.07.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Ročne vyhodíme 1,3 bilióny ton potravín. Ako skoncovať s plytvaním?

Ročne vyhodíme 1,3 bilióny ton potravín. Ako skoncovať s plytvaním?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko jedla vlastne vyhodíte? A je úplne jedno, či ste to prehnali s nákupom alebo prípravou nedeľného obeda. Každý rok skončí v kontajneroch tretina všetkého jedla, ktoré by mohlo nasýtiť až tri miliardy ľudí. Ako teda obmedziť plytvanie? Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad.

08.07.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Plýtvání potravinami jako problém současnosti. Jen v Česku se ročně vyhodí 829 851 tun potravin

Plýtvání potravinami jako problém současnosti. Jen v Česku se ročně vyhodí 829 851 tun potravin

Plýtvání potravinami představuje významný sociální, ekologický a ekonomický problém současné společnosti, který byl dlouho opomíjen. Odborníci se mu začali věnovat až po roce 2000. Jen pro představu – potravinový odpad tvoří v Česku asi 30 % veškerého odpadu tuzemských domácností. A to není rozhodně málo. Co udělat, abyste pomohli tuto nepříjemnou statistiku snížit? Odpovědí mohou být vakuovací systémy Status.

11.03.2019

Vendula Vrablová