1. Dokonalý prehľad v stravovaníPoznáte to. Naplánujete si jedlo na pár dní dopredu, nakúpite, prídete domov a všetko to vyložíte do chladničky a mrazničky. Do druhého rána už polovica domácnosti netuší, čo sa v tej chladničke vlastne nachádza a chvíľu pred ďalšou návštevou potravín sa pristihnete, ako vyhadzujete pokazené jedlo z chladničky rovno do koša. Ročne tak vyhodíme približne 111 kíl potravín. Ak sa vám pri tejto predstave objavila na tvári minimálne jedna vráska, mali by ste hľadať riešenie, ako to zlepšiť. Po rady však nemusíte chodiť vôbec ďaleko. Spôsoby ako mať prehľad v tom, čo máte uskladnené a čo jete, sme otestovali za vás. Ten prvý nás prinútil k napísaniu tohto článku a odpoveďou na ten druhý je vákuovanie potravín. Konkrétne sme si vyskúšali vákuovacie boxy od spoločnosti Status. Potraviny, či už uvarené alebo surové jednoducho vložíte do vákuovacej nádobky, odsajete vzduch a uložíte do chladničky či mrazničky. Niektoré vákuovacie boxy majú farebné vrchnáčiky, vďaka ktorým sa vám v chladničke určite nestratia. A pre ešte lepší prehľad si ich môžete označiť rôznymi lepiacimi štítkami. Zavákuované potraviny vydržia mnohonásobne dlhšie ako tzv. „voľné“, preto sa nemusíte obmedzovať, keď v nedeľu dostanete chuť na bravčové z pondelka.
2. Elektrická vákuovacia pumpa- šetrí čas aj svalyKaždý vákuovací box spomínaný vyššie má schopnosť vákuovania. Nedeje sa to však samo a samotné uzavretie veka nestačí. Vzduch odsávajú dve malé zariadenia: mechanická alebo elektrická vákuovacia pumpa. Obidve majú za úlohu odsať vzduch z nádoby, no ako sme spomínali, rozmery boxov sú rôzne. Zatiaľ čo pri tých menších, napríklad sada baby line odsajeme vzduch rýchlo a ľahko aj pomocou mechanickej pumpičky, pri väčších 2l boxoch už radšej siahneme po elektronickej. Vzduch je tak odsatý rýchlejšie a bez akejkoľvek námahy. Vo chvíli, keď je jedlo v boxe správne zavákuované, gumová zátka umiestnená v strede veka sa „vcucne“. Jej stlačením a povytiahnutím opäť pustíte vzduch do boxu a následne ho môžete otvoriť.
3. Marinujte ako profíkAk milujete grilovačky alebo sa často motáte v kuchyni okolo šťavnatého mäska, určite už máte s marinovaním nejaké skúsenosti. Ak máte pripravenú svoju obľúbenú marinádu, vylejte ju do vákuovacieho vrecka spolu so surovinami, ktoré sa chystáte marinovať a odsajte všetok vzduch. V prípade potreby môžete použiť aj vákuovacie boxy, z ktorých odsajete všetok vzduch mechanickou alebo elektrickou vákuovou pumpičkou. Čas uskladnenia v chladničke zvoľte podľa druhu surovín:
Bravčové, hovädzie, jahňacie: cca 5 hodín
Hydina: 2 hodiny
Ryby a zelenina: 30 minút
Rozdiel v chuti je neuveriteľný!
4. Naplňte, uložte, poznačte a zabudniteKaždý vákuovací box vyrobený spoločnosťou Status má na veku umiestnené časový indikátor, ktorý si pri uskladnení nastavíte na dátum expirácie. Získate tak dokonalý prehľad o životnosti všetkých zavákuovaných jedál.
5. Recyklujte a ušetriteAk sa rozhodnete využívať vákuovanie naplno a prejsť na tzv. vyšší level, pravdepodobne vás neobíde ani vákuovací systém. Ten funguje na princípe vákuovania potravín do fólií a sáčkov. Systém je vhodný na dlhodobé uskladnenie potravín, čo znamená, že v konečnom dôsledku ušetríte kopu času, ktorý by ste venovali nákupom, vareniu a vymýšľaniu stále nových jedál. Okrem toho, každý zatavený sáčok môžete použiť opakovane. Stačí, ak jedlo zabalíte do potravinovej fólie a následne ho vložíte do vákuovacieho sáčku.