Chladené mäsoTiež z času na čas podľahnete výraznej zľavovej akcii a nakúpite chladené mäso, z ktorého plánujete pripraviť na ďalší deň obed alebo večeru pre celú rodinu? Potom vás pravdepodobne nepríjemne prekvapí zmena farby, štruktúry či odéru mäsa, ku ktorej môže dôjsť už v priebehu 24 hodín. Dôvodom môže byť skutočnosť, že mäso v dobe akčného predaja už nepatrilo medzi to najčerstvejšie, no oveľa častejšou príčinou je zlé skladovanie.
Ak si už z obchodu chladené mäso prinesiete, nenechávajte ho v pôvodnom obale. Obal vymeňte, mäso dôkladne umyte pod studenou tečúcou vodou, nechajte odkvapkať a osušte ho papierovými utierkami. Takto pripravené mäso môžete následne potrieť olejom, prípadne osoliť či posypať bylinkami. Aby v chladničke vydržalo čerstvé čo najdlhšie, je dobre zbaviť ho nadbytočného vzduchu- tzv. zavákuovať. Na to vám poslúžia praktické vákuovacie systémy Laica, ktoré predĺžia trvanlivosť čerstvého mäsa 2-5x!
Ovocie, zelenina, šalátyProblematické môžu byť aj šaláty, ovocie a zelenina, ktoré vydržia v chladničke čerstvé iba pár dní. Ak navyše kupujete chemicky neošetrené kúsky ovocia a zeleniny, ich trvanlivosť je ešte kratšia. So zeleninovými alebo ovocnými šalátmi sa však nemusíte predčasne lúčiť. Stačí vedieť, ako ich správne skladovať.
Aj tu vám pomôžu praktickí vákuovací spoločníci, napríklad značky Status. Pretože vzduch spôsobuje oxidáciu potravín, čím uľahčuje množenie baktérií a plesní, opäť bude potrebné sa ho zbaviť. Použiť môžete aj vyššie spomenutý vákuovací systém alebo praktické vákuovacie dózy, do ktorých vložíte ovocie či zeleninu vcelku (alebo pokrájané) a prebytočný vzduch odsajete mechanickou alebo elektrickou pumpičkou. Takto uskladnené potraviny by ste mali uložiť do spodnej (najchladnejšej) časti chladničky. Ovocie a zelenina vám takto vydržia pokojne osem až 10 dní.
Údeniny a salámyNapríklad
klobásy údené teplým alebo studeným dymom nepotrebujú žiadne špeciálne vákuovanie, pretože vydržia pomerne dlho. Veľmi podobne sú na tom aj mäkké salámy a výrobky varené v obaloch (napr. tlačenky), ktoré môžeme považovať za akési polo-konzervy, pretože sú vo vnútri sterilné a obalené nepriepustnou fóliou.
Keď ich však pokrájame, alebo si kúpime rovno nakrájané údeniny, ich ochranná vrstva bude porušená a tu by sa k slovu malo znova dostať vákuovanie. Aj tu vám pomôžu vákuovacie dózy a boxy alebo špeciálne vákuovacie sáčky, v ktorých vydržia salámy a údeniny v chladničke až desať dní. Ďalšou výhodou je aj to, že nenasajú pachy z chladničky a zároveň k ostatným potravinám nepustia svoju typickú vôňu.
Čerstvé syryPodobná situácia je aj pri čerstvých syroch typu mozarella, gorgonzola alebo feta, ktoré po rozbalení často inklinujú k tomu, že sa na ich povrchu vytvorí nežiaduca pleseň. Preto by ste im mali vytvoriť zodpovedajúce prostredie, ktoré predĺži ich životnosť. Napríklad využitím vyššie spomínaných Status vákuovacích boxov.
Uvarené jedlo a nedojedené zvyškyChcete si
navariť jedlo na pár dní dopredu? Opäť sa vám budú hodiť vákuovacie dózy a boxy, ktoré predĺžia jeho čerstvosť a chuť 3 až 5 krát. Boxy si navyše môžete vziať so sebou do práce či na piknik.
Uvarené jedlo si vďaka nim uchová plnú chuť, vôňu a zároveň sa k nemu nedostanú nezvaní návštevníci, ktorí by sa za bežných okolností postarali o jeho rýchle skazenie.
Vo finále tak ušetríte nielen čas, ale predovšetkým finančné prostriedky. Keď k tomu všetkému pripočítate ešte šetrnosť voči životnému prostrediu a prírode, len ťažko budete hľadať spoľahlivejšieho a ekonomickejšieho spoločníka.