Každoročne vyhodíme do koša 143 miliárd eurPodľa Európskej únie skončí každý rok v koši 88 miliónov ton zdravotne nezávadného jedla v celkovej hodnote 143 miliárd eur! A to sú čísla, ktoré už stoja za zamyslenie. Ak sa na problematiku plytvania potravinami pozrieme bližšie, tak zistíme, že priemerný Čech ročne spotrebuje 785 kíl jedla a zvyšných 200 kíl vyhodí. Slovensko však na tom tiež nie je úplne najlepšie, nakoľko Slováci dostali nálepku ôsmeho najväčšieho „plytvača“ v rámci EÚ. Každý z nich ročne vyhodí v priemere 111 kíl jedla.
Každý desiaty Európan si nemôže dovoliť kvalitné jedloParadoxom zostáva, že zhruba každý desiaty Európan si nemôže dovoliť kvalitné jedlo a každá štrnásta domácnosť nemá dostatok financií na každodennú konzumáciu mäsa. V Čechách a na Slovensku túto štatistiku najviac ovplyvňujú seniori a samoživitelia, ktorí sú nútení vyžiť z obmedzeného rozpočtu. Problematiku plytvania jedlom sa však snaží riešiť aj legislatíva. Tá však často upravuje pravidla iba pre obchodné reťazce. Na plytvanie v domácnostiach však nemá dosah. Preto nezostáva nič iné, iba zvyšovať povedomie o problematike a vzdelávať verejnosť.
Prečo a aké potraviny najčastejšie vyhadzujeme? K najčastejšie vyhadzovaným potravinám patrí ovocie a zelenina, pečivo a varené jedlo. Podľa prieskumov najviac plytvajú jedlom ľudia, ktorí žijú sami. Dôvodom je jednoducho to, že sami nedokážu spotrebovať všetko nakúpené jedlo, prípadne ho navaria viac a vďaka nesprávnemu skladovaniu sa jedlo skôr či neskôr pokazí. A práve (ne) správne skladovanie môže značne ovplyvniť množstvo vyhodeného jedla. Je však potrebné vedieť ako na to a zaujímať sa o vhodné alternatívy, ktoré dokážu udržať potraviny dlhodobo čerstvé, chutné a zdravotne nezávadné. Jedným z možných spôsobov ako znížiť plytvanie je aj vákuovanie.
Žiadne triky, len obyčajná fyzikaVákuovací systémy Status pomáhajú riešiť problém s nadmerným plytvaním potravinami. Princíp, ktorý títo inovatívni pomocníci využívajú je nesmierne jednoduchý a intuitívny. Vďaka vákuovacím dózam a vákuovačkám totiž znížite atmosférický kyslík vnútri nádoby alebo sáčku a zároveň vytvoríte anaeróbne prostredie, ktoré obmedzuje množenie baktérií alebo húb. Potraviny tak zostanú čerstvé až štyrikrát dlhšie ako v prípade bežného skladovania v chladničke bez vákuovania.
Jednoduché použitie a mnoho ďalších vychytávokVákuum v Status boxoch alebo dózach vytvoríte pomocou manuálnej alebo elektronickej pumpy. Keďže ponuka vákuovacích dóz a boxov Status je naozaj bohatá, nechýba v nej ani vákuovací džbán alebo vákuovacia dóza na špagety. Keď k tomu pridáte rôzne veľkosti boxov, ich atraktívne farebné varianty a možnosť nastavenia dátumu uloženia do chladničky či mrazničky, len ťažko budete hľadať spoľahlivejšieho parťáka, ktorý udrží vaše potraviny dlhšie chutné a čerstvé.